17 abril 2014
Shakira i la independència


Si ens posem a analitzar la cançó, que per a qui encara no ho sap, es tracta del tema més cèlebre de Sau, Boig per tu, una cançó que es va convertir en tot un himne en els noranta a Catalunya, i que ara amb la versió de Shakira, ha tornat a recordar-nos lo bonica que era i que encara hi és. Una balada preciosa que a més, ha estat adaptada amb bon gust. Cal recordar que la xicona de Piqué no ha estat la primera en versionar-la, ja que abans ho han fet gent com el tenor Josep Carreras, Dyango, la cantant gallega Luz Casal, o més a prop de casa, el grup de heavy de La Ribera, Enderrocks.

Potser per això, amb l’ambient caldejat pel temut ‘desafío independentista catalán’, l’Espanya profunda treu el seu odi profund en defensa d’allò que creuen i veuen tremolar. Perquè si a més, ve de la mà d’una veu internacionalment coneguda, l’atac cap a ‘la unidad de la nación’ es converteix encara més greu.
I és que on uns veuen que la llengua escollida per a cantar és un vehicle per a expressar sentiments, una eina per a contar històries i emocions, altres sols veuen una acció política. Per tant, torne a preguntar-me el mateix, la música és política? Ningú s’ha qüestionat mai que Michael Jackson, Prince o els Rolling canten en anglès. És lògic, és la seua llengua. Ningú s’ha preguntat mai per què Julio Iglesias, Alejandro Sanz o Malú canten en castellà. Més clar, aigua. Canten en el seu idioma. Llavors, per què quan algú escull emprar el català (o el valencià al nostre territori) encara ho qüestiona. Per què la gent adora les cançons romàntiques però quan Shakira interpreta al nou disc un dels temes favorits del seu company la critiquen amb duresa. A banda de tenir bon gust musical, és un acte ben gran d’amor, no?
Durant molts anys m’ha tocat els collons que la gent digués que per cantar en valencià s’estava polititzant la nostra música, evidenciant que el simple fet de cantar en valencià ja era un acte polític. Doncs ara me n’adone que son ells (qui no respecten l’elecció de la llengua) els qui han estat polititzant durant molts anys el panorama musical, fins aconseguir que, en el cas de les llengües minoritzades, les cançons acaben essent una ferramenta política més, creada per ells contra ells mateix.

Amigues i amics catalans. Esteu d’enhorabona. Els mateixos espanyols estan deixant clar que no sou d’Espanya, que mai ho heu sigut. No vos respecten. No vos volen. Per tant, per molt la setmana passada celebraren al parlament que ‘La Constitució ha frenat la consulta’, el vostre país ja fa anys que camina sol. I ara, em torne a preguntar, Shakira ha fet política? No. Shakira ha fet la versió d’una cançó d’amor en català. La resta de conclusions son totes vostres.
Més notícies
‘Icerberg’, nou disc de Miki Nuñez
20 novembre 2020
Nous videoclips per descobrir música sense límits
17 novembre 2020
Els festivals valencians ajornats que ja tenen data per a 2021
17 novembre 2020