Sacha Kruithof: el jove talent de la pilota valenciana

sacha kruithof

Hi ha qui no sap encara que ser pilotari és més que fer un esport autòcton. Hui dia, modalitats com el One Wall -que es practica a tots els continents del món- és com l’esparadrap que es posen molts dels pilotaris valencians: la via més fixa per a internacionalitzar-se. Com ho és el cas de Sacha Kruithof Perelló, un jove de 19 anys criat entre les parets i carrers d’Orba, a la Marina Alta (Alacant). De pare holandés i mare valenciana, pot aparentar ser un estranger ben integrat en la nostra cultura, però, està a terres alacantines des de les bressoles. Son pare, de fet, arribà al País Valencià quan només tenia dos anys. «Moltes vegades, quan faig alguna xarrada i dic “Hola sóc Sacha Kruithof”, m’escolten parlar valencià i la gent es queda flipà (riu) i diuen “astò com pot ser?”», assegura l’orber.

Un o una, sense saber l’edat de Sacha, pot llegir el seu corpus de trofeus i arribar a pensar que porta vora vint anys fent braçades, però ben cert és que només li han calgut 6 per a erigir-se com un dels millors del món en la seua categoria. Agafeu-vos que ve corba: doblement Campió Nacional Cadet (2012 i 2013) i Campió Nacional Juvenil (2014), Campió d’Europa sub-15, Campió Absolut X Open Borbotó, Campió d’Europa sub-17, Campió del Món sub-17 en One Wall (2015), Campió del Món sub-19 en One Wall (2016), Campió de l’Open de Bèlgica en One Wall (2016), Subcampió de l’Open d’Itàlia (2017) i altres mèrits més.

JOVENTUT, TALENT I PASSIÓ

A un esportista amb aquest palmarès no se li podia ressistir tampoc un guardó fora de canxa, com el de Talento Joven 2017 en la categoria d’esports, uns premis que Bankia i Levante-EMV organitzen anualment. Qui anava a dir que una tossuderia de menut el portaria a l’estatus on es troba ara? «Vaig començar a jugar als 4 anys. Jo anava a vore al meu germà com jugava a pilota i no parava de donar la tabarra a mons pares i a l’entrenador: “vull jugar! vull jugar!”. No hi ha, ni tan sols, competicions per a un xiquet de 4 anys, que és molt menut encara».

La Federació de Pilota Valenciana començà a organitzar tornejos de One Wall farà cosa de sis anys, però abans, Sacha ja li va clavar l’ull a esta modalitat. Es fixà en els jugadors internacionals a través de vídeos a Youtube i, de seguida, caigué en l’ham del joc de l’únic mur. D’ençà que entrà al circuit dels tornejos de One Wall, l’ascens en la seua carrera esportiva ha agafat un ritme vertiginós, fins i tot, precoç.

A primera impressió, un pot pensar que la passió que Kruithof li té a la pilota ve de família. Que deuen haver-hi hagut un tal Sacha I o II que l’hagen precedit en la pilota professional, com els casos quasi dinàstics dels Genovés, Puchol i Soro. No obstant això, l’entusiasme per la piloteta no és congènit: «no tenim tradició de pilotaris a la família. Mon pare em contava que ell de menut va jugar, es va fer mal i ja no li va agradar (riu). Ara que jugue jo, de vegades ve a vore’m, però, no es d’aquells que acudeix a posta a gaudir d’una partida de pilota… ma mare igual, ve a veure’m amb molt de gust, però no és seguidora».

Ganador Premio Talento Joven Bankia-Levante 
					</div>
				</div>
			</div>
		</div>
    </div>
    <div class=