23 juny 2017
Pilota valenciana: dels trinquets als teatres amb «Cavallers»

UN ESPORT FARCIT D’HISTÒRIES
L’obra és un treball de ficció escrit per la filòloga de Xàtiva, Purificació Mascarell. Una trama que beu de la realitat diària i més propera que una pot trobar entre els trinquets. Dos amics de tota la vida, Tomàs i Vicent, es reuneixen cada setmana al bar de Reme, en el trinquet del seu poble. Es fan el café i xarren abans de gaudir de la partida d’Escala i Corda. Però un d’eixos dies no accedeixen a les galeries i romanen a la barra del bar. Per què? Heus ací l’acció i la trama de Cavallers.En unes declaracions en l’article de Levante-EMV, Mascarell assegura que «sorprenentment, el teatre mai s’havia apropat al món de la pilota, malgrat la potent teatralitat que es respira durant les partides i que desprén tot el seu cerimonial». L’autora afegeix que la pilot valenciana, a més, està nodrida «d’una nòmina de personatges fascinants que hi habiten els trinquets i d’unes històries plenes d’humanitat i heroisme, les quals conformen la intrahistòria d´aquest joc».
CAVALLERS: UN HOMENATGE AL MÓN PILOTARI

L’homenatge, segons l’epíleg, és triple: «al món de la pilota valenciana i a la seua gent noble i senzilla; a una generació d’homes i dones -la nascuda als anys quarante i cinquanta del segle XX- que ha treballat de valent per fer possible la societat actual; i al valencià com a llengua portadora de l’ànima d’un poble». La lloança al joc valencià no podia romandre tancat entre el paper i una coberta de llibre, el coordinador de pilota valenciana de la Generalitat Valenciana, Sebastià Giner, s’encarregarà de distribuir-la pels centres educatius valencians.
Amb les noves tecnologies i generacions, el micro i macrocosmos de la pilota valenciana està creixent els darrers anys. Una revista de paper per a testificar la cara social del joc, revista Ferida, un munt de mitjans de comunicació a través dels quals informar-se del minut i resultat; un mag, Ruben Aparisi, que uneix en una websèrie la seua passió per la pilota i els trucs màgia; documentals com el recentment estrenat sobre Puchol II, les històries personals dels pilotaris més internaionals com Sacha Kruithof; músics que homenatgen el joc autòcton com el grup VaDeBo o els podcasts sobre el joc autòcton, Colp a colp i El Joc del poble. Ara, la llista s’engrossa amb l’obra de teatre, Cavallers.
Més notícies
Torna el Cinturó Jove Fest d’Aldaia
8 juliol 2022
Rosalia i “Motomami” faran parada en València
19 maig 2022