Les Falles Populars enceten la tradicional #arreplegà

Falles Populars València PatriMoney

Ara que des de l’àmbit institucional s’està apostant amb força per la patrimonialització, amb una notable rellevància de la candidatura de les falles per a formar part de la llista de Patrimoni de la Humanitat que elabora la UNESCO, Falles Populars i Combatives han volgut dirigir la seua crítica cap a aquest tipus de processos i els aspectes negatius que moltes vegades comporten, com la turistificació, l’elitització o la museificació de la cultura.

A través de Patri Money, un personatge imaginari que té la missió de patrimonialitzar tot el que troba per tal de dur-ho a l’organisme fictici UNASCO, l’organització pretén realitzar una sàtira de l’aposta de l’actual administració pels processos de patrimonialització. Així, Falles Populars i Combatives proposa que siguen declarats béns de la humanitat alguns aspectes que l’entitat considera importants com «els somnis eròtics raros, desdejunar poleo tocat de cassalla per a que no pare la festa, el joc de fer un cercle amb els dits índex i polze i intentar que algú mire, la cullereta amb més de cinc persones en el llit o la tradició mil·lenària de furgar-se el nas».

Amb aquesta paròdia, Falles Populars i Combatives es proposa l’objectiu de posar el focus d’atenció sobre les implicacions ideològiques dels mecanismes de legitimació com els de la UNESCO i les males pràctiques que sovint acompanyen els processos de patrimonialització. Com anuncia l’organització, la tasca de Patri Money «té un revers negatiu: tot allò que convertix en patrimoni es buida de vida i s’ompli de turistes, deixa de ser una realitat quotidiana i es convertix en un $ÍMBOL».

Per tal de finançar les activitats que es desenvoluparan entre l’1 i el 19 de març i que s’anunciaran pròximament, Falles Populars i Combatives ha llançat una campanya de micromecenatge que ha arrancat de manera exitosa, amb més de 500€ aconseguits en tan sols unes hores. Les aportacions econòmiques al projecte, que es podran realitzar fins el 15 de febrer, permeten als participants aconseguir, a banda del marxandatge habitual, algunes recompenses com «formar part del jurat de la UNASCO», «patrimonialitzar el teu bé més preuat» o aconseguir que «la votació de l’assemblea de la UNASCO quede en empat».

L'altaveu.cat utilitza cookies (galetes) per oferir-te una millor experiència. Clicant "Accepto", consenteixes l'ús de galetes al teu dispositiu tal i com descrivim a la nostra política de cookies.