Junts per defensar la cultura

“Contra les retallades, contra la pujada de l’IVA i amb l’objectiu d’aconseguir que el Parlament Europeu consideri la cultura un bé general i n’equipari l’IVA a tots els països”. Amb aquests tres pilars bàsics va néixer ahir la plataforma “Defensem la cultura”, impulsada pel director del festival Barnasants, Pere Camps, amb el suport de tot el sector cultural.

El món de la cultura es va reunir ahir al CAT de Gràcia per decidir com actuar davant la pujada del 13% de l’IVA en el sector cultural. Davant la crida de Pere Camps, es van reunir al Tadicionàrius actors –comCarme Sansa o Manel Barceló-, cantants –comJoan Isaac o Dani Flaco-, escriptors, programadors i un llarg etcètera de persones vinculades a la cultura. L’ordre del dia era clar: crear una plataforma unitària per poder fer front a la pujada de l’IVA i als atacs contra la cultura.

Aquesta plataforma aglutinarà totes les associacions del sector –moltes ja presents en l’assemblea d’ahir-, però també a totes les persones que hi vulguin participar a títol individual. A partir d’avui, l’objectiu serà consensuar un manifest i començar a posar les bases que s’hauran de confirmar en la pròxima assemblea, ja que Pere Camps es va mostrar convençut que “les decisions s’hauran de prendre sempre en assemblees generals obertes a tothom”.

Un cop constituïda la plataforma serà el moment de començar a proposarmobilitzacions. Ahir, a la primera assemblea, ja en van sortir diverses, la més aclamada i demanda, la de sortir un dia tots al carrer per oferir la cultura de forma gratuïta a tothom i congregar un bon nombre de persones en senyal de protesta. També va estar en boca de diversos dels assistents l’opció de la vaga del sector, tot i que sempre vista amb alguns dubtes o com a solució en últim extrem. “Si es decideix, jo paro. La solució seria parar-ho tot: teatres, cinemes, sales de concerts… però no ho farem” explicava Martín Pérez, director del festival Mil·leni. Finalment, es va acordar la creació de la plataforma i en un futur proper es començaran a decidir les accions concretes a prendre per pressionar el govern en el camí d’assolir els tres objectius marcats.