Els festivals catalans es bolcaran en la commemoració musical del Tricentenari aquest 2014

Una vintena de festivals de música catalans es bolcaran aquest 2014 en la commemoració del Tricentenari amb la celebració de 14 concerts durant tot l'any amb la participació de músics com Jordi Savall i la seva orquestra Le Concert des Nations, Mouss et Haki, i l'orquestra barroca Vespres d'Arandí, segons ha explicat en roda de premsa al Palau de la Música el comissari Miquel Calçada.

Aquests concerts són l'esperit de la celebració, amb una aposta "potent i transversal" que va des del barroc fins al pop rock passant pel jazz, amb la intenció d'arribar a una àmplia tipologia de públic des de l'Empordà fins a la Sènia.

El que tenen en comú és fer una commemoració dirigida "a tothom", en una convocatòria oberta a la participació i al descobriment de noves veus, responent a l'essència del Tricentenari, que aspira que cadascú visqui a la seva manera aquesta efemèride.

GENERAL MORAGUES
El reguitzell de concerts començarà amb 'General Moragues: Homenatge 300 anys de cançons de lluita i resistència' a l'Auditori, dels festivals Barnasants i Tradicionàrius, amb la participació de Maria del Mar Bonet, Vicent Torrent, Manolo Miralles, Miquel Gil, els dissolts Al Tall, Feliu Ventura, Pau Alabajos, Cesk Freixas i Jaume Arnella, entre d'altres.

El director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, ha explicat que l'elecció de Moragas representa la "resistència, dignitat de país i el treball dia a dia", cosa que recorda els canvis que està demanant la societat, amb el lema del Tricentenari 'Érem, som i serem'. Les 'Cançons de Revolta' posaran el 27 de març al Festival Strenes les veus de la primavera àrab al servei de la commemoració amb la interpretació de cants a la llibertat i de revolució de la mà de quatre artistes compromesos políticament amb el seu país, com iEmelMathlouti i Mouss et Hakim --de Zebda--, amb himnes que "posen la pell de gallina", segons ha explicat el director del festival, Xavi Pasqual.

Dos dies més tard, la commemoració musical passarà pel Festival de Jazz de Terrassa amb el recital 'Libera' de Giulia Valle Group, que serà una exploració de noves sonoritats que transporta al món oriental; i alhora el 19 d'abril Vespres d'Arnadí, Barroc Ballet, María Hinojosa i Elies Barberà, entre d'altres, interpretaran al Festival de Pasqua de Cervera el concert 'Barcelona alla moda'. La celebració prosseguirà el maig amb el 'Viatge a Broadway.

Els musicals contemporanis' interpretat per la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona en una repassada als musicals amb més pes en l'imaginari col·lectiu, així com amb el concert 'L'últim Habsburg: Música d'òpera a Barcelona' a l'Auditori amb Vespres d'Arnadí, la soprano Maria Espada i el director Dani Espasa. A finals de mes, la veu de Pere Martínez recalarà al Mercat de les Flors amb 'Obres d'Enric Palomar i repertori popular tradicional', i Jordi Savall impartirà al costat de la formació Le Concert des Nations el concert 'De la Guerra dels Segadors a la Pau d'Aquisgrà' al Gran Teatre del Liceu.

El juny arrencarà amb un repertori musical de principis del segle XVIII amb La Real Cambra, la soprano Raquel Andureza i el violí d'Emilio Moreno al Palau de la Música Catalana, centre que també acollirà un concert de la Federació dels Cors Clavé.El Festival de Música Antiga dels Pirineus oferirà la 'Missa Scala Aretina', de Francesc Valls i La Grand Chapelle a la Catedral de Barcelona, i també estan previstos recitals al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, el Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, el Festival Castell de Peralada, el Festival de Música en Terres de Cruïlla i l'Acústica de Figueres.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha aplaudit el format d'aquest esdeveniment que desplega les diferents músiques per Catalunya, i ha considerat que la selecció de cançons és en si una declaració d'intencions. "Lluita, dignitat i quotidianitat són algunes de les paraules d'aquest manifest", ha dit Mascarell, i ha aplaudit que permet una lectura contemporània amb una mirada sobre el passat i sobre el present.

La presidenta de l'Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, ha aplaudit la significació d'aquesta celebració, i ha defensat que aquesta efemèride explica la cultura catalana.

L'altaveu.cat utilitza cookies (galetes) per oferir-te una millor experiència. Clicant "Accepto", consenteixes l'ús de galetes al teu dispositiu tal i com descrivim a la nostra política de cookies.