El Mural de l’Horta és futur

El Mural, Horta és futur, Amàlia GarrigósAgafem el títol del llibre sobre històries medievals valencianes ‘Fer(H)arca!’, un crit de guerra documentat històricament en avalots valencians. El Mural canalitza el mal humor a través de l’humor seguint l’exemple referencial del dibuixant Toni Ortifus. Reivindica el patrimoni paisatgístic i productiu de l’horta que es troba en perill d’extinció si s’executa la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana que preveu l’Ajuntament de València governat pel PP i denuncia greus vulneracions dels drets humans en el Centre d’Internament d’Estrangers de València amb la campanya ‘CIEs NO’.

Horta és futur, però l’Ajuntament de València ha llançat a pocs mesos de les eleccions l’anunci de la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que pretén urbanitzar sobre una superfície de 415 hectàrees i els diversos col·lectius socials, veïnals i ambientalistes de la ciutat s’han rebel·lat. Pau Vendrell ens trasllada les veus que lluiten per l’horta.

L’investigador en ecologia i divulgador mediambiental, Andreu Escrivà, ens presenta un decàleg d’urgència per a la propera Conselleria de Medi Ambient. Com ell apunta, ara tenim l’oportunitat de bastir una via valenciana cap a la sostenibilitat.

La campanya CIES NO acaba de complir 5 anys a València. Les 30 organitzacions humanitàries que composen la plataforma han acompanyat les persones immigrants que han passat pel Centre d’Internament d’Estrangers de Sapadors, abans de ser deportats al seu país d’origen per no tindre els papers en regla. Durant eixe període de temps traumàtic, els donen suport psicològic i assessorament legal. Però l’objectiu és el tancament dels CIEs. L’opacitat informativa, la falta de transparència i les continuades denúncies per abusos, vexacions i tortures als interns fan que el CIE de Sapadors siga un dels punts negres de la ciutat de València. Jordi Cabezas ens conta una realitat silenciosa i silenciada a la qual han de fer front diàriament les persones migrants al nostre país.

Toni Ortifus, ens obri la seua finestreta i dibuixa vinyetes de colors en El Mural radiofònic. Ens endinsem en l’univers del columnista gràfic d’opinió, protagonista del curt-documental ‘En Clave de Ortifus’, produït per Xerea Films i dirigit pel realitzador Ricardo Macián. L’escriptora Fani Grande, autora del llibre ‘El Fémur de Eva’ descriu les diverses vides d’Ortifus; dibuixant, dissenyador de monuments fallers i músic.

Fer (H)arca. Històries medievals valencianes’ és una obra de divulgació publicada per Llibres de la Drassana i escrita per Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache. Amb verb àgil i una gran capacitat divulgativa ens acosten un bon grapat d’històries sorprenents que configuren un viatge fascinant per la València medieval i més enllà. La puteria pública, els banys públics o la cultura de l’oli són alguns dels relats que ens captiven.

Aquest és un Mural de paisatge essencial que denuncia la vulneració dels drets humans, que ens mostra el nostre passat per entendre més bé el present i que fa servir l’humor creatiu d’Ortifus com una arma eficaç contra els abusos de poder.L'altaveu.cat utilitza cookies (galetes) per oferir-te una millor experiència. Clicant "Accepto", consenteixes l'ús de galetes al teu dispositiu tal i com descrivim a la nostra política de cookies.