29 maig 2017
El llibre i els programes sobre l’accident de metro del 3J
Fou, tal volta, l’accident de metro més greu en la història del transport públic estatal. 43 morts, 47 ferits i desenes de seqüeles psicològiques per a les víctimes, familiars i amics. L’accident del Metro de València del 3 de juliol del 2006 va ocórrer al migdia, enmig d’una celebració que el govern valencià havia preparat com a escaparat del seu poder: la visita del Papa Benet XVI. Anit, diumenge 28 de maig, La Sexta va emetre el documental La estrategia del silencio (Barret Films, 2017), una crònica dels 10 anys de lluita de l’Associació de Víctimes de l’accident de Metro del 3 de juliol (AVM3J) dirigida per Vicent Peris.
L’emissió arriba dies després que la jutgessa que porta el cas ordenara, per segona vegada, tancar la instrucció. L’any 2007 ja es va tancar el cas i no va ser fins un any després del Salvados, el 2014, que es va reobrir. Es tracta d’una tragèdia en un principi oblidada. No obstant això, anys després s’ha marcat en la ment de tots els valencians a partir de l’emissió, en l’abril del 2013, d’un reportatge de Salvados. Fou eixe any quan l’estratègia per silenciar les causes de l’accident per part dels diferents governs Populars valencians va fer fallida gràcies al programa de prime time.
La visita del Papa, de fet, apareix inclosa a una de les peces judicials de la trama Gürtel, ja que empresaris i governants implicats varen fer negoci amb pantalles, urinaris i altres contractes falsejats. Per a més inri, des de la televisió i ràdio públiques es van seguir les ordres de Presidència per a tapar qualsevol indici que els implicara, tant als directius de FGV com als alts càrrecs del Partit Popular valencià. Per tal de callar a les víctimes i que no denunciaren als tribunals el cas de negligència i manca de seguretat, polítics com Cotino van tractar de subornar els familiars amb feina fixa.
EL LLIBRE SOBRE L’ACCIDENT DE METRO
Poques capçaleres valencianes es preocuparen per investigar a fons l’accident i fer d’autèntic contrapoder. La periodista Laura Ballester (Levante-EMV), especialitzada en informació sobre infraestructures i urbanisme, ha seguit de ben a prop el cas de l’accident del Metro del 3 de juliol de 2006. Com a resultat de les seues perquisicions i feina investigadora, Ballester ha resumit tot el seu coneixement sobre l’altra veritat del cas en un llibre: Lluitant contra l’oblit (Sembra Llibres, 2014). Com bé diu la sinopsi: «Eren i són conscients que encara queda soterrada la supervivent negada d’aquell sinistre: la veritat. Lluitant contra l’oblit és el relat necessari de la llarga lluita per rescatar-la».ELS PROGRAMES DE RÀDIO
La periodista Amàlia Garrigós, amb el podcast mensual que feia amb Escola Valenciana, El Mural, elaborà un especial sobre l’accident de metro. El programa sobre música i cultura valencianes va posar l’ull en la tragèdia i aconseguí entrevistar a la cara visible de les víctimes, la presidenta de l’AVM3J, Beatriz Garrote, i a la periodista Laura Ballester. El programa tracta, a més, de contextualitzar la tragèdia i plantejr a l’oient l’estratègia del silenci orquestrada pel PP valencià.La també ex-treballadora d’RTVV i escriptora, Fani Grande, va tractar l’accident de metro en un dels seus programes d’ El fémur de Eva (99.9 FM). En el programa de l’11 de gener del 2016 intervenen les periodistes Laura Ballester i Anna Peña junt amb Beatriz Garrote.
EL REPORTATGE DE TELEVISIÓ
Com bé s’ha esmentat abans, en l’abril del 2013, el programa dirigit per Jordi Évole, Salvados, va emetre un reportatge sobre l’estratègia del silenci i la situació de les víctimes i familiars de l’AVM3J: Los Olvidados. En ell es demostra la desmemòria dels valencians i valencianes, que recordaven vagament l’accident. S’investiguen també els motius pels quals va fallar la seguretat, l’estratègia de silenci per part del poder i la situació de desemparament judicial de les víctimes. El programa fou guardonat, el mateix any, amb un Premi Ondas.LES CANÇONS
Gran part de les víctimes que feien servir la Línia 1 del Metro de València eren de Torrent, ciutat d’on és el cantautor Pau Alabajos. La tragèdia el va tocar de ben a prop i va dedicar una de les seues cançons del disc Teoria del Caos (Cambra Records, 2008) als fets ocorreguts en l’estiu del 2006.El grup de rock de València, Atzembla, també va dedicar una de les seues cançons del disc El teu viatge (2012) a la tragèdia del subsol. El quart track del disc, ‘En un segon’, és una vertadera descripció de les sensacions viscudes arran de l’accident: la pèrdua dels éssers volguts, els canvis repentins en la vida, el dol, la manca de veritat per part de les institucions i, en definitiva, la sensació d’indignació i ràbia.
Més notícies
El festival Nòdul torna a la Vall del Xúquer
26 setembre 2024
El festival Nòdul torna a la Vall del Xúquer
26 setembre 2024