Demà comença una nova edició d'El Tingladu

Sota el lema “La cultura ens fa lliures” el Tingladu, que ja arriba a la setena edició, vol reivindicar el necessari paper de la cultura per construir una societat lliure, crítica i dinàmica. Sota aquest paraigües es dona cobertura a quatre dies de cultura al carrer, del 24 al 27 de juliol a la Plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú. La gratuïtat és un tret diferencial del festival respecte altres iniciatives culturals, així com el denominador comú de la proposta: la llengua catalana.

10007025_824820897535805_2078594721795178594_n

Tot començarà dijous, amb l’espectacle teatral de Xavi Castillo “Veriueu-ho show”, de la companyia alcoiana Pot de Plom i on l’actor fa un repàs ple de sàtira, crítica i humor de l’actualitat política i social dels Països Catalans. Tot i el plat fort que significa l’obertura del Tingladu a altres gèneres culturals, el dijous conserva el tradicional Torneig de Botifarra de  Festa Major, que arriba ja a la vuitena edició, i un assaig popular dels Bordegassos de Vilanova.

Divendres, un pregó a càrrec d’un artista sorpresa serà el tret de sortida a tres dies de música, la columna vertebral del Tingladu. El primer a trepitjar l’escenari serà Paul Fuster, músic americà d’origen català que els darrers anys ha fet el salt a la música en català. El seguiran Copa Lotus & Pere Tàpias, un combinació vilanovina explosiva que presentarà en exclusiva un espectacle ple de ritme, cançons mítiques i d’altres de noves sorgides d’aquesta unió sorprenent. Després serà el torn d’Itaca Band, que presenten el seu darrer treball “Rema” i finalment Orxata, la sound system valenciana que fa embogir el públic amb la seva electrònica.Dissabte és el dia més pop de la proposta musical canpistrauenca. L’obrirà un dels grups revelació dels darrers anys, Súper Gegant, amb el seu darrer disc “Camina i oblida” sota el braç. Jordi Batiste continuarà donant ritme a la plaça, un mite del pop rock català dels 70′s que ha participat en formacions com Ia&Batiste, Els tres tambors o Grup de Folk. El seguiran els vigatans La Iaia, que presentarà a Vilanova i la Geltrú el seu darrer treball “On és la màgia?”. I clourà la nit l’espectacle dels vilanovins Línia Maginot, amb els sons pop mediterranis del seu disc “Fibonacci”.

La traca final arriba diumenge amb els vilafranquins Eina, que oferiran una versió acústica dels seus temes però també d’himnes d’Inadaptats i Ovidi Montllor. El segon plat el servirà Oques Grasses, tot un fenomen que s’escampa com una taca d’oli per allà on passa. Després serà el torn d’un dels caps de cartell del festival, La Gossa Sorda, que tornen als escenaris després d’un parell d’anys de silenci. Finalment, serà un clàssic del Tingladu, Miquel del Roig, qui posarà punt i final a una edició 2014 per a tots els gustos, públics i butxaques.