Com s’aprofita l’ultra dreta dels youtubers?

Que l’extrema dreta s’aprofita d’Internet per a propagar-se ja no és cap secret. Però com ho fa? I perquè té tant d’èxit?


Els seus missatges simplistes es propaguen mitjançant humor gràfic com són els mems i capten a milers de persones a la seua causa per l’èpica de les seues proclames. És tal el seu èxit que aconsegueixen radicalitzar tant a determinades persones que són capaces d’assassinar per la supremacia blanca.


Vos sona la figura del “llop solitari“? Ja no és exclusiu de l’islamisme més radical, el terrorisme d’extrema-dreta utilitza les mateixes eines que l’ISIS. S’aprofiten de joves frustrats o inadaptats que són capaços de portar fins a les últimes conseqüències aquests ideals. L’últim cas ha sigut el de Brenton Tarrant a Nova Zelanda però abans va ser Anders Breivik a Noruega.


PewDiePie, el feminisme i els casos de l’Estat Espanyol


Els ultres s’aprofiten dels algoritmes de Youtube. Coneixen perfectament com funciona la plataforma i colen els seus vídeos junt amb els youtubers i les tendències del moment.


El youtuber amb més subscriptors del món, PewDiePie, és voluntàriament o involuntàriament un perfecte propagador d’aquestes idees a l’estar comentant setmanalment els mems que circulen per la xarxa, molts d’ells racistes, masclistes i homòfobs. I la croada dels seus fans contra T-Series -canal de sèries indi que prompte el superarà en subscriptors- és la gesta èpica perfecta que necessitaven els extremistes. “Recordeu subscriure-vos a PewDiePie“, així començava l’emissió en directe de Tarrant a Facebook abans de la matança. La defensa de la supremacia de l’home blanc contra els indis que li volen disputar el tron.


Un dels altres fronts de l’ultradreta a escala mundial, i també estatal és l’antifeminisme. I PewDiePie torna a ser el perfecte acompanyant per a difondre propaganda misògina. Fa uns mesos criticant que la protagonista del conegut videojoc Battlefield V fora una dona o més recentment criticant l’actriu de Capitana Marvel i les seues declaracions encoratjant les dones.
*Rush Smith explica el cas Capitana Marvel, els masclistes i Youtube.


A casa nostra també tenim youtubers amb cada vegada millors números que defensen idees masclistes i misògines, i aquestos voluntàriament. És el cas de Joan Planes o Un Tio Blanco Hetero. Aconseguiran gràcies als algoritmes clavar-se entre el contingut de coneguts youtubers com el Rubius, Wismichu o Auronplay i propagar les seues idees a milions de persones?


Caldrà estar atentes i mobilitzades perquè no entren ni a les nostres llars ni a les nostres institucions.


Podeu llegir l'article original Com s’aprofita l’ultra dreta dels youtubers? a la Tresdeu.com.


L'altaveu.cat utilitza cookies (galetes) per oferir-te una millor experiència. Clicant "Accepto", consenteixes l'ús de galetes al teu dispositiu tal i com descrivim a la nostra política de cookies.