Com informar-se sobre pilota valenciana?

La pilota valenciana és el nostre rugby americà, l’esport autòcton. Un partit de pilota pot tenir tanta o més emoció que un de futbol. Dos equips -Rojos i Blaus- apostes, travesses en el llenguatge pilotari i diverses modalitats. Inclús el món faller l’ha acollit com una activitat més dels seus programes. Però, davant l’absència d’uns mitjans audiovisuals públics que informen i retransmeten les partides, com es pot assabentar un i una sobre què passa al món pilotari? O sobre qui és la llegenda de llegendes Paco Cabanes, el Genovés?

De maneres per a informar-se, n’hi ha. Paral·lelament a la formació dels mitjans digitals valencians i amb el silenci mediàtic que ha suposat el tancament d’ RTVV, s’ha creat un xicotet racó informatiu per a la pilota valenciana. Ràdio, tele, premsa. A dos dies per a la celebració del XXV Dia de la pilota valenciana (diumenge 11 de setembre), ací s’adjunten alguns exemples.

El diari Pilotaveu és un projecte digital recent especialitzat en pilota valenciana i que forma part de l’oferta informativa del ciberdiari La Veu del País Valencià. Resultats, les novetats en cada modalitat, tornejos, lessions, cròniques i entrevistes. Informació i opinió completa sobre el joc autòcton. El digital pilotavalenciana.com és també un altre exemple de ciberdiari especialitzat en l’esport valencià.

logo-colp-a-colp-blanca-2-png

Si es prefereix l’animal de companyia, la ràdio, existeix la possibilitat d’assabentar-se del món pilotari via FM i a la carta. ‘Colp a Colp‘ és un programa setmanal emès a Ràdio Godella, fruit de la col·laboració entre Pilotaveu i la mateixa ràdio local, i que es pot trobar en podcast. Mitger, manronada, ferir, nyagar… totes eixes paraules formen part del camp semàntic pilotari i es saben gràcies a la darrera secció del programa sobre el vocabulari que impregna l’esport. Tot i que sempre queda la guia d’expressions i mots de la pilota valenciana, editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Però imperdible és també #ElMural radiofònic d’Escola Valenciana especial sobre pilota i dedicat al cronista i pioner de la ràdio, Josep Lluís Bausset

La televisió local Levante TV, així com el diari digital i en paper, donen completa informació sobre la pilota valenciana. En el cas de la televisió, ‘Tot pilota‘ és una secció del programa ‘Supermurciélago‘ conduïda pel periodista esportiu, Vicent Sempere. A l’espai hi ha notícies, entrevistes, comentaris de tornejos i agenda. També hi ha la possibilitat de veure i sentir l’emoció de la retransmissió d’un partit de pilota al servei a la carta de Levante TV.

Però no tot són ràdios, premsa i tele. El twitter també pot servir per saber què es cou entre frontons i galotxes. El compte de la Federació de Pilota Valenciana, @fedpival i els diversos twitters de cada club, com @cpriba_roja i @cpvinalesa, @Pelayotrinquet, @ZurdoPilota @CESPIVA, @Amapilota @pilotaveu o @Frediesport.

De milacres, a Lourdes, sí. Però, i la màgia que té la pilota valenciana? El jove mag, Ruben Aparisi, ha aconseguit unir les seues dues passions, la màgia i la pilota. Ho ha fet amb la producció d’una websèrie, Jocs de Lloses i Mans, on sorprén els i les pilotaris amb els seus trucs. L’entreteniment també té cabuda en este esport valencià.L'altaveu.cat utilitza cookies (galetes) per oferir-te una millor experiència. Clicant "Accepto", consenteixes l'ús de galetes al teu dispositiu tal i com descrivim a la nostra política de cookies.