Barcelona s?omple de música i reivindicació per la Diada

La música va ser l’encarregada de posar fi a un dia històric ahir a Barcelona. Després de la multitudinària manifestació que durant tot el dia va omplir la ciutat amb més d’un milió i mig de persones clamant per la independència, els concerts de Pastora, Txarango i Brams van posar la cirereta a un dia que significarà un abans i un després en la història del nostre país.

Foto: Àlex Carmona // Totmusicat

Mentre encara hi havia centenars de milers de persones sense poder-se moure pels carrers del centre de Barcelona, Pastora ja van pujar a l’escenari per donar el tret de sortida a un concert que, poc a poc, ja anava reunint a unbon nombre de públic. Tot i que el cansament va fer que la gran majoria de la gent anés tornant a casa abans de l’hora dels concerts –a la qual cosa s’hi havia de sumar que els 1.000 autocars van marxar tot just quan començaven els concerts-, encara va ser força la gent que va treure forces per gaudir de 4 hores de concertsque van posar la pell de gallina a més d’un.

Amb samarretes amb el lema “independitza’t” acompanyat d’una estelada i amb barretina, els músics de Pastora es van mostrar –tal com exigia l’ocasió- més independentistes que mai mentre la veu de Dolo Beltrananava interpretant els diferents temes del seu primer disc en català, Una altra galàxia, però sense oblidar els seus grans èxits en castellà. En acabat, va arribar el torn del que prometia ser el gran plat fort de la nit,Txarango.

El grup del ripollès va oferir un concert curt –poc més d’una hora- però va fer saltar i ballar els assistents, que amb prou feines podien respirar i descansar uns segons entre cançó i cançó. Un concert elèctric, davant d’un públic ja molt nombrós que coneixia a la perfecció tots els temes i que no deixava de cridar independència en cap moment. Des de l’escenari, el grup també va esperonar aquests crits tot demanant als polítics que “demà segueixin recordant el que avui ha reclamat el país”, però sense oblidar que “un cop assolida la independència caldrà de seguir treballant per aconseguir un país millor del que tenim ara”.

El concert, també va comptar amb col·laboracions molt especials. Com ja és habitual en tots els concerts d’aquesta gira, Ret, cantant de Mine! va pujar a l’escenari per interpretar “Un pam de nas”. També Cesk Freixas va voler fer costat al grup interpretant “Sempre balla” i, al final del concert, el grup va acompanyar “La dansa del vestit” amb la interpretació de la cançó en llenguatge de signes català, tal i com també havien fet a les Festes del Tura d’Olot. En acabat, va pujar a l’escenari un grup que no es podia perdre una data tant important com la d’ahir, Brams, dels tres grups que actuaven, “El que ja era a l’altra banda del riu, la banda de qui vol la independència”, segons va explicar Màrius Serra, presentador del concert.

Foto: Àlex Carmona // Totmusicat

Davant d’un públic una mica més reduït que Txarango –el metro tancava les portes a les 12 i el seu concert va començar passats dos quarts- però que seguia omplint la zona dels concerts i que corejava tots i cadascun dels temes, el mític grup de Berga va aportar la dosi més reivindicativa de la nit. Per sobre d’un mar d’estelades, cançons com “Guanyarem” o “Inauguració” van fer vibrar el públic, que poc després va quedar mig afònic al cantar a ple pulmó altres cançons com “L’últim tirabol” o “President”. Per acabar, dos grans himnes ideals per la nit d’ahir: “Vull per demà” –amb l’estrofa “jo també he somiat aquesta nit, tota la terra estés així, homes com flors naixent arreu, sacsejats pel vent de llibertat que els fa més dignes” que semblava escrita espessament per l’ocasió- i “Sóc d’un país” –abans de la qual, Francesc Ribera, “Titot”, es va mostrar especialment emocionat i va admetre que “ara tornaríem a començar el concert i en faríem dos o tres més, en aquestes condicions el cansament és com si no existís. Sempre havíem somiat veure tantíssimes estelades i tantíssima gent”-.