21 maig 2014
Aprenent a assaborir la Pellikana

Però el plat que anem a degustar requereix d’uns ingredients bàsics: la pebrera (també anomenada bajoca a l’Alcoià i a l’Alacantí), tomaca, alls, bacallar (o abaejo sec), oli d’oliva i un munt de variants que oscil·len segons cada poble: nyora, pebreres seques, pebreres verdes, olives, ceba tendra, moixama, albergínia,… com bé ens explica el bon amic Sergi Barceló al seu bloc Cullerà i arrere. Amb estos ingredients tenim la Pellicana (en alguns pobles Pericana), un plat de contrastos, sabors ben diferenciats, ben tradicional, en definitiva, per a xuclar-se els dits
Estos son bons dies per a degustar-la, tant a nivell gustatiu com a nivell auditiu, que és al que hem vingut realment a parlar a la Tresdeu. I per què este mes de maig és un bon moment per a gaudir de (la) Pellikana? Ara fa un any que esta formació de la Foia de Castalla ens sorprenia amb la publicació del seu treball més complet. Desperta, publicat el 22 de maig de 2013, un disc amb 9 cançons d’una qualitat impressionant, tant a nivell musical com ja ens tenien acostumats, com a nivell de producció, on es notava el toc de Javier Abreu, un productor de renom a nivell estatal (conegut per ser el primer productor de Los Piratas, entre molts altres) que per fi havia aconseguit reunir eixe caos de talent, en ocasions desordenat, per a descobrir una de les bandes que millor sona del País Valencià (en disc i en directe), i que considere injustament tractada, o simplement, poc valorada per part del públic de la nostra terreta. Aquest disc ens presentava una col·lecció de col·laboracions en la que destacaven Manolo Miralles i Enric Banyuls (Al Tall), Txus (Disidencia) o Javi Marssiano (O’funk’illo, Atómica, Kiko Veneno), a més de la cançó que la banda de Castalla va compondre coincidint amb l’esclat de la Primavera Valenciana, on vaig tindre l’honor de col·laborar junt a Andreu, Mireia i Kapoll de Rapsodes, rescatada com a bonus track en el disc.


I coincidint amb l’estrena del seu disc, ara fa un any, estaran a València en directe este dijous. La millor manera de celebrar un primer aniversari d’aquesta joia amb el públic de la capital de l’horta, i del centre neuràlgic de la nostra música. Per als incrèduls o els que encara no heu assaborit les gustoses melodies d’esta banda de l’Alcoià, quedeu convocats tots demà (22 de maig) a la Sala Matisse, al Cicle Matissos, on compartiran escenari amb Mox. Prepareu els coberts, el mantell, el plat, i la millor companyia. Tanqueu els ulls i disposeu-vos a degustar la Pellikana, una de les millors receptes tradicionals per als temps que corren, que després de cada mos vos deixarà amb ganes de més.
Per a que aneu fent boca,… Sent por!